Projekty / Design

Dworzec Główny PKS w Toruniu

Jeden z nowocześniejszych pod względem architektonicznym obiektów w Toruniu czyli Dworzec Główny PKS zadbał nie tylko o jakość samego budynku ale również o swoje otoczenie powierzając nam zarówno projekt jak i wykonawstwo.

Charakterystyka projektu:

  • Powierzchnia całkowita: 1000 m2
  • Powierzchnia trawnika: 250 m2
  • Powierzchnie utwardzona: 85 m2
  • Projektowana łączna ilość roślin: 700 szt.
  • Infrastruktura: system oświetlenia, system nawadniania
     

zamów projekt/ usługę

 

Idąc za ciosem, po grudniowej prezentacji tematyki naszego ostatniego w 2013 roku projektu (zagospodarowania Dworca PKP Bydgoszcz Główna) dzisiaj przypominamy nasze zlecenie wykonane w 2007, za które również otrzymaliśmy od Inwestora - ówczesnej firmy PKS Connex sp. z o.o. Toruń (przekształcony w Veolia Transport) - referencje.

Budynek dworca zyskał nowy, nieco awangardowy i modernistyczny wygląd. Szkło i aluminium skomponowane zostały w prostej formie, która jednak mocno wyróżnia się wśród okolicznych zabudowań. Tym bardziej, że dworzec znajduje się bardzo blisko toruńskiej Starówki.

Otoczenie musiało zostać dopasowane do architektury jako takiej, ale również do publicznej funkcji całego obiektu. Dlatego przede wszystkim postawiliśmy na roślinność niską, nie wymagającą specjalnej pielęgnacji oraz stosunkowo wytrzymałą na warunki miejskie. Pomimo, że teren dworca jest otwarty i dobrze przewietrzany, należało mieć na względzie zanieczyszczenie powietrza spalinami (autobusy przed odjazdem z poszczególnych peronów stoją na nich przez kilka, czasem kilkanaście minut z włączonymi silnikami) oraz uciążliwości wynikające z okresowego natężenia ruchu pojazdów i pasażerów.

W ujęte w proste ramy kompozycje roślinne tchnęliśmy trochę ducha za pomocą form i kolorów roślin. Szaro-stalowa elewacja budynków musiała zostać przełamana żywą zielenią, by uzyskać odpowiedni efekt całości. Choć obszar przeznaczony na zieleń jest raczej niewielki udało nam się przewidzieć dość dużo roślin. Celem - poza samą kompozycją - było również uzyskanie możliwie szybkiego efektu.

Zdjęcia, które prezentujemy w galerii poniżej pochodzą z okresu realizacji prac i krótko po ich zakończeniu.

 

Galeria

◄  wróć do projektów

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.