Projekty / Design

Ogród metamorficzny w Papowie Toruńskim

W krajobrazie typowym dla położonych w pobliżu Torunia wsi, już w przyszłym roku zacznie budzić się do życia nowa przestrzeń, która powstanie wg naszej wizji, nawiązując do nietypowej jak na krajobraz wiejski architektury domu.

Charakterystyka projektu:

  • Powierzchnia całkowita: 4000 m2
  • Powierzchnia trawnika: 1350 m2
  • Powierzchnia utwardzona: 410 m2
  • Powierzchnia basenu Waterair: 25 m2
  • Powierzchnia tarasu przy basenie: 75 m2
  • Projektowana łączna ilość roślin: 1650 szt.
  • Infrastruktura: system oświetlenia, system nawadniania


zamów projekt/ usługę

 

W krajobrazie typowym dla położonych w pobliżu Torunia wsi, już w przyszłym roku zacznie budzić się do życia nowa przestrzeń. Powstanie według naszej wizji, skonfrontowanej z oczekiwaniami właścicieli nieruchomości, w granicach której wybudowany został dość niezwykły – jak na wiejski krajobraz – dom. Towarzyszyć mu będzie równie niezwykła metamorficzna przestrzeń.

Prosta, nieco surowa bryła rozłożystego domu z płaskim dachem stanowi kontrast dla przyjętego na wsi budownictwa. Właściciele od samego początku założyli, że cały dom powstanie w jednym poziomie, bez ani jednego stopnia schodowego. Przez to dom jest rozległy i pozornie sprawia wrażenie sporej budowli. W rzeczywistości planowane elementy wzbogacające elewację oraz zadaszenie nad wejściem i tarasem (od strony tzw. ogrodu właściwego) nadadzą lekkości całej konstrukcji.

Architektoniczna odrębność w dialogu z otoczeniem wydaje się mieć swoje uzasadnienie. Wokół bowiem rozciąga się horyzontalny, płaski obszar pól uprawnych, z lasem w dalekim tle. Dom wybudowany w otoczeniu istniejących wysokich drzew pozostaje w odpowiedniej proporcji do swego otoczenia, nie burząc w najmniejszym stopniu zastanego „spokojnego” krajobrazu. Skala obiektu przez to wydaje się mniejsza, niż jest w rzeczywistości.

Wyróżniająco inne podejście właścicieli do architektury budynku przeniosło się również na grunt ogrodu. Zlecając nam opracowanie projektu oczekiwali, że nowe otoczenie będzie harmonizowało z budynkiem, a jednocześnie zapewni intymność we własnej przestrzeni. Było to dodatkowo motywowane faktem, że otaczające nieruchomość pola i łąki sprzyjają powstawaniu silnych wiatrów. Stąd też już w fazie koncepcji przyjęliśmy stworzenie „ścian” w postaci gęstych nasadzeń roślin, prowadzonych wzdłuż granic nieruchomości. Zwłaszcza od strony zachodniej i zachodnio-południowej rośliny zaprojektowane zostały jako ekrany wiatrochronne.

Projektowanie zagospodarowania terenu było tym bardziej interesujące, że program ogrodu – według wizji właścicieli - miał składać się z kliku punktów, pozornie do siebie niepasujących, w tym: sadu owocowego, fragmentu lasu oraz basenu z tarasem. Poza wszystkimi przyjętymi w projekcie roślinami miała pojawić się również rozłożysta, imponująca magnolia. Ponadto duża część ogrodu miała być otwartą przestrzenią.

Charakterystyka terenu i konsultacje z Inwestorami w trakcie prac nad projektem, doprowadziły do uzyskania finalnej, właściwej wersji zagospodarowania. Część imitująca las, ze sporą ilością wyższych drzew, kilkoma rozłożystymi krzewami (m. in. różanecznikami), a także dużymi kamieniami (głazami) oraz zaprojektowanym od podstaw runem leśnym, naturalnie wkomponowana została w pobliżu istniejących wysokich drzew (rosnących wzdłuż ulicy Spółdzielczej), w południowym fragmencie terenu. Patrząc już na sam projekt można odnieść wrażenie, że fragment lasu został jakby anektowany do przestrzeni ogrodu. Odpowiedniej jakości i uważna realizacja projektu taki efekt osiągnie.

Na granicy z częścią leśną zaprojektowana została otwarta, ażurowa altana, w formie drewnianej pergoli, która obsadzona zostanie winoroślą. W bezpośredniej bliskości z odtwarzaną naturą ma pełnić funkcję okazjonalnej czytelni i miejsca biernego wypoczynku. Tuż obok wygospodarowana została przestrzeń na niewielki ogródek ziołowo-warzywny. Zapach ziół będzie towarzyszył właścicielom w chwilach relaksu.

Sad znalazł się w przeciwległym krańcu, przy północno-zachodnim narożniku domu. O ile fragment leśny jest zawiązaniem do dzikiej, nieujarzmionej natury, o tyle sad jest dokładnym tego przeciwieństwem. Sad składa się z kliku drzew owocowych, swobodnie rozmieszczonych, które będą docelowo przycinane i prowadzone jako niewielkie drzewa. Ochroną dla drzew owocowych będą gęste, ekranowe nasadzenia wzdłuż granicy zachodniej.

Ostatnim elementem zagospodarowania jest basen WATERAIR z otaczającym go drewnianym tarasem i pobliską, rozłożystą magnolią. Ta część wyposażenia ogrodu bardziej kojarzy się z południem Europy, z ciepłym klimatem,
z ogrodami śródziemnomorskimi, niż z polską wsią. W tej wizji wpisuje się jednak harmonijnie w całość i dopełnia przestrzeń czyniąc ją bardziej dynamiczną -  dzięki ruchomej tafli wody, refleksom świetlnym i nocnemu podświetleniu basenu.

W projekcie uwzględnione zostały wszystkie potrzeby naszych Klientów, włącznie z uzyskaniem maksimum otwartej przestrzeni. Takie zaplanowanie harmonijnych względem siebie, choć różnych stref, możliwe było dzięki
nadrzędnej idei –  ładu przestrzennego, uporządkowania form i funkcji.

Przykład zaprezentowanej przez nas wizji pozwala zrozumieć, że dawny wiejski krajobraz ulega powolnym choć nieuniknionym przemianom. Świat wokół nas cały czas się zmienia (co jest naturalnym procesem), a symboliką tych zmian jest połączenie i przenikanie pozornie różnych form, w ramach jednej przestrzeni.

Nazwaliśmy ją ogrodem metamorficznym.

 

Galeria

◄  wróć do projektów

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.