Projekty / Design

Ogród naturalistyczny w Wielkiej Nieszawce

Zajęliśmy się niebanalnym i przez to niezwykle ciekawym projektem, w którym przestrzeń wiejską mieliśmy przekształcić w nowoczesny ogród, pozostając jednocześnie wiernym naturalistycznemu charakterowi terenu, na którym ogród ma powstać.

Charakterystyka projektu:

  • Powierzchnia całkowita: 1000 m2
  • Powierzchnia trawnika: 250 m2
  • Powierzchnie utwardzona: 85 m2
  • Projektowana łączna ilość roślin: 700 szt.
  • Infrastruktura: system oświetlenia, system nawadniania
     

zamów projekt/ usługę

 

Właściciele nieruchomości, z uwagi na jej lokalizację i charakter domu nie chcieli kolejnego ogrodu, jakich - niestety - tysiące powstaje na polskich osiedlach. Dlatego też zwrócili się do naszej pracowni z nadzieją, że będziemy w stanie sprostać oczekiwaniom i powołamy do życia niezwykły projekt, który będzie odpowiadał nie tylko nowoczesnej wersji wiejskiego budynku, ale również genius loci (duchowi miejsca).

Okrągły, tradycyjny podjazd przed domem, prosty i czytelny układ szaty roślinnej, przestrzeń centralna przeznaczona na dwa okrągłe stawy i sad, po stronie północnej domu, to główne punkty w projekcie zagospodarowania nieruchomości. Znalazło się również miejsce na boisko do gry w mini koszykówkę, basen (przy samym tarasie), szklarnię i miejsce na modernistyczną rzeźbę, otoczoną kolorowym wrzosowiskiem.

Główny ciężar już w samym projekcie ogrodu uwagi przypadł na okrągły podjazd przed domem, nawiązujący do historycznych polskich założeń ogrodowych i parkowych oraz dwa stawy: większy, przy tarasie i mniejszy, po jego stronie północnej. Dla obydwu wybraliśmy najprostszą możliwą formę czyli koło i połączyliśmy je, by woda będąc stale w ruchu mogła stale przepływać przez obydwa zbiorniki. Dodatkowo zostaną one obsadzone roślinnością bagienną i szuwarową, by w sposób naturalny oczyszczać wodę.  

W zachodnim krańcu przydomowego tarasu zaplanowana została minimalistyczna niecka wodna, z której woda – dzięki różnicy poziomów dochodzącej do 60-80 cm – przelewać się będzie szeroką taflą zarówno przez zachodni i północny (lekko obniżony) brzeg do większego stawu. Mechaniczne wymuszenie ruchu wody zapewni odpowiedni dobór pomp, natomiast przelew z niecki zapewni jej natlenianie.

Wnętrze ogrodu, z uwagi na jego powierzchnię, blisko 4500 m2, i formę zdecydowaliśmy pozostawić otwarte. Kompozycję roślinną skupiliśmy na ścianie północnej i południowej terenu. Ścianę zachodnią chcieliśmy natomiast uczynić bardziej otwartą na piękny widok sąsiednich pól i łąk. Bardziej intensywne nasadzenia pojawią się jeszcze w obrębie podjazdu, we frontowej, reprezentacyjnej części ogrodu, witającej gości.

Podjazd, podobnie jak w czasach świetności zabytkowych założeń ogrodowych, wykonany zostanie z kostki granitowej, zaś strefy związane z podjazdem z uszlachetnionej kostki betonowej. We wnętrzu podjazdu znajdzie się kratka trawnikowa wypełniona docelowo trawnikiem. W punkcie centralnym natomiast pojawi się rzeźba świetlna złożona z cylindrycznych opraw różnej wysokości od 40 do 170 cm.

Ten ostatni element wyposażenia z całą pewnością podkreślać będzie niezwykły charakter przestrzeni ogrodu naturalistycznego w Wielkiej Nieszawce.

ARLAN Architekci Krajobrazu  /  ARLAN Landscape Architects

 

Galeria

◄  wróć do projektów

ZamknijNa tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.